Monday, May 25, 2009

SK MENGKUANG LAKUKAN PROGRAM MOTIVASI DAN PERKHEMAHAN UNIT BERUNIFOM


Latihan di pantai

Membuat latihan dan sukan di pantai.


Latihan dalam kumpulan dan memasang khemah


jungle tracking dari pusat kajian samudra pantai ke monkey bay mengambil masa 50 minit.

Dewan taklimat yang canggih yang biasanya digunakan oleh para ahli sains untuk bersidang dan bermesyuaratSeramai 70 orang murid SKM telah mengikuti program motivasi dan perkhemahan di Pusat Kajian Samudra dan Pantai Muka Head USM P.Pinang.Program tersebut diadakan pada 22,23 dan 24 Mei 2009. Sek.Keb.Mengkuang merupakan sekolah rendah kedua di Malaysia menginap dan menjalani aktiviti di pusat ini. Untuk sampai ke tempat ini peserta-peserta terpaksa berjalan kaki sejauh hampir 1 km dari Teluk Bahang. Meraka mengambil masa selama 45 minit untuk sampai ke tempat ini. Hanya ada 2 pilihan sahaja untuk sampai ke pusat ini iaitu samada berjalan kaki atau menaiki bot.Walaupun jarak berjalan kaki nampaknya dekat namun mereka terpaksa meredah denai-denai yang berbukit bukau di mana amat memenatkan. Selepas menikmati minum petang murid-murid mendirikan khemah di sana. Aktiviti ini dikendalikan oleh En.Faurani.

Guru-guru dan murid-murid diberi taklimat pada sebelah malamnya oleh En.Amerudin pegawai tadbir di situ. Selesai taklimat murid-mirid mengikuti program motivasi yang dikendalikan oleh Cikgu Basri. Hari kedua murid-murid mengikuti aktiviti jungle treking ke Monkey Bay. Murid mengambil masa 50 minit untuk sampai ke situ. Beberapa aktiviti di adakan di sana. Antaranya murid-murid belajar sembahyang di pantai yang di bimbing oleh Ustaz Azrul. Merrka juga belajar mengambil air sembahyang menggunakan air laut. Pada sebelah malamnya murid-murid mengadakan malam kebudayaan. Tiap-tiap kumpulan mempersembahkan sketsa masing-masing. Hari ketiga selepas perasmian penutup murid-murid bertolak pulang. Majlis penutupan ini dirasmikan oleh En.Azman pegawai dari Unit Kokurikulum dan Kebudayaan Seberang Perai Tengah.


Pintu hadapan pusat kajian sains samudera USM


Menaiki bot ke pantai Keracut tempat pemetasan telur penyu


Murid-murid melakukan latihan sembahyang dipantai.Jeti di Telok BahangPemandangan hutan yang indah dan pantai yang tenang mata memandang


murid -murid dan guru traking ke "monkey bay' kesan tapak kaki ketam.
Jeti pusat kajian samudra USM.murid-murid berjalan dari jeti ke pusat kajian samudra

1 comment: